Timp de iluminare conform protocolului de tratare (https://www.safelaser.ro/ro/Documente-descarcabile.html) pentru:
- afecțiuni locomotorii
- afecțiuni dentare
- afecțiuni ale urechii
- alergii, astm, febra fânului, inflamații respiratorii
- afecțiuni sportive
- afecțiuni ale pielii
- afecțiuni cosmetice
- ulcerații, escare
- astenii, convalescențe
Ameliorarea durerii: Blochează transmisia stimulilor de durere între partea lezată și creier. Scade sensibilitatea nervului și reduce semnificativ senzația de durere. Reduce inflamația și umflarea părții afectate. Are un rol important în atenuarea durerii și ajută vindecarea. Stimulează producția și eliberarea de endorfine și enkefalină, care sunt analgezice naturale în organismul nostru, reducând astfel senzația de durere.
Reducerea inflamației: Prin efectul terapiei cu laser se dilată arterele mai mici și vasele limfatice. Această vasodilatare crescută face posibilă ca lichidul din edem să poate părăsi în mod eficient zonele afectate. Dilatarea vaselor limfatice îmbunătățește circulația limfatică, care ajută procesul vital de vindecare. Acest mecanism biologic explică de ce vânătăile se vindecă foarte rapid datorită terapiei cu laser.
Reducerea timpului de vindecare a rănilor: Terapia cu laser stimulează producerea de fibroblaști, care reprezintă componentele necesare pentru producerea de colagen. Colagenul este proteina esențială pentru reînnoirea țesuturilor vechi și vindecarea țesuturilor rănite. Datorită efectului de îmbunătățire a producției de colagen, rănile deschise și arsurile pot fii vindecate extrem de eficient.
Refacerea celulelor și regenerarea țesutului: Fotonii emiși de laserele terapeutice penetrează profund țesuturile organismului nostru și stimulează centrele de producere a energiei din fiecare celulă (mitocondriile). Acest proces îmbunătățește circulația sanguină, permite celulelor să absoarbă substanțele nutritive și ajută eliminarea excrețiilor. Prin urmare, țesuturile deteriorate- arsuri, plăgi tăiate sunt regenerate mai repede, fără cicatrici.
Îmbunătățirea circulației sanguine: Terapia cu soft-laser promovează în mod semnificativ formarea de capilare noi (vasele mici de sânge) în țesuturile deteriorate. Capilare multiple pot transporta mai mult sânge în zonele afectate, ceea ce accelerează procesele de vindecare și regenerare, astfel încât rănile se vindecă mai repede, iar formarea cicatricilor este redusă.
Stimularea metabolismului: Lumina laser crește semnificativ capacitatea de furnizare a oxigenului și a nutrienților globulelor roșii. Acest lucru permite să crească producția de energie a celulelor, metabolismul, să se regenereze și să se producă eficient enzimele. Efectul luminii laser se resimte în tot organismul, nu doar în zonele tratate.
Stimularea activității neuronale: După rănire, terapia cu laser accelerează regenerarea conexiunilor neuronale, reducând astfel timpul necesar vindecării nervilor. În plus, sporește forța semnalelor transmise de fibrele nervoase, care, în general, îmbunătățește funcționarea nervilor și a mușchilor. Aceste două procese explică de ce terapia cu laser este atât de eficientă pentru atenuarea simptomelor leziunilor nervoase, durere ascuțită, amorțeală, furnicături, senzație de arsură.
Micșorarea țesutului cicatricial: Terapia cu soft-laser reduce formarea țesutului cicatricial in urma plăgilor tăiate, arsuri, intervenții chirurgicale deoarece imbunătățește circulația sanguină din zonele afectate, ajută la eliminarea excrețiilor, astfel accelerează procesul de vindecare. Din procesele rapide de vindecare rezultă țesut cicatricial redus.
Îmbunătățirea proceselor imunitare: Fotonii laserului sunt absorbiți direct de cromofori (enzimele moleculare colorate în celule) aflați în cele mai multe celule din organismul nostru. Absorbția luminii laser activează anumite procese enzimatice care declanșează producerea de ATP. ATP (adenozin trifosfat) este singura și cea mai importantă formă de energie care operează toate reacțiile chimice, în toate celulele organismului. Rezultatul creșterii producției de energie este o funcționare mai rapidă și mai eficientă mai ales în celulele sistemului imunitar. Acestă eficientizare ajută sistemul imunitar să înfrângă microbii și agenții patogeni nedoriți.
US National Library of Medicine National Institute of Health: Biological Effects of Low Level Laser Therapy – Farivar S, Malekshahabi T, Shiari R. Biological Effects of Low Level Laser Therapy. J Lasers Med Sci 2014;5(2):58-62