Efectele tratamentului Safe Laser

În ultimii 50 de ani, au fost efectuate numeroase studii clinice care au subliniat efectele benefice ale
tratamentelor cu laser soft.

Următoarea listă rezumă procesele biologice studiate pe un spectru larg și recunoscute:

  1. Ameliorarea durerii
  2. Reducerea inflamației și a edemelor
  3. Vindecarea mai rapidă a rănilor
  4. Stimularea regenerării țesutului și a celulelor
  5. Îmbunătățirea circulației sanguine
  6. Intensificarea proceselor metabolice
  7. Stimularea activității neuronale
  8. Reducerea formării de cicatrici în țesuturi
  9. Îmbunătățirea proceselor imunitare
1. Alinarea rapidă a durerii:

A. Blochează transmisia stimulilor de durere între partea lezată și creier. Scade sensibilitatea nervului și reduce semnificativ senzația de durere.

B. Reduce inflamația și edemul părții afectate. Are un rol important în atenuarea durerii și ajută vindecarea.

C. Stimulează producția și eliberarea de endorfine și enkefalină, care sunt analgezice naturale în organismul nostru, reducând astfel senzația de durere.

2. Reducerea inflamației:

Prin efectul terapiei cu laser se dilată arterele mai mici și vasele limfatice. Această vasodilatare crescută face posibilă ca lichidul din edem să poate părăsi în mod eficient zonele afectate. Dilatarea vaselor limfatice îmbunătățește circulația limfatică, care ajută procesul vital de vindecare. Acest mecanism biologic explică de ce vânătăile se vindecă foarte rapid datorită terapiei cu laser.

3. Reducerea timpului de vindecare a rănilor:

Laserul soft are efect de biostimulare asupra organismului. Celulele, ţesuturile iluminate cu lumina soft-laser sunt capabile să se regenereze mai rapid. (plăgile se vindecă rapid). Lumina laser stimulează metabolismul și ajută să se formeze celule, ţesuturi şi capilare noi. În concluzie: lumina laser stimulează capacitatea de autovindecare a organismului!

Terapia cu laser soft stimulează producerea de fibroblaști, care reprezintă componentele necesare pentru producerea de colagen. Colagenul este proteina esențială pentru reînnoirea țesuturilor vechi și vindecarea țesuturilor rănite.
Datorită efectului de îmbunătățire a producției de colagen, rănile deschise și arsurile pot fi vindecate extrem de eficient.

4. Regenerarea țesutului:

Fotonii emiși de laserele terapeutice penetrează profund țesuturile organismului nostru și stimulează centrele de producere a energiei din fiecare celulă (mitocondriile). Acest proces îmbunătățește circulația sanguină, permite celulelor să absoarbă substanțele nutritive și ajută eliminarea excrețiilor. Prin urmare, țesuturile deteriorate – arsuri, astfel încât rănile se vindecă mai repede – mai rapid, fără cicatrici.

Astfel, crește producția de energie a celulelor și metabolismul, se produc și se regenerează în mod eficient enzime. Efectele luminii laser se resimt în tot organismul, nu doar în zonele tratate.

5. Îmbunătățirea circulației sanguine:

Terapia cu soft-laser ajută în mod semnificativ formarea de capilare noi (vasele mici de sânge) în țesuturile deteriorate. Capilare multiple pot transporta mai mult sânge în zonele afectate, ceea ce accelerează procesele de vindecare și regenerare, astfel încât rănile se vindecă mai repede, iar formarea cicatricilor este redusă.

6. Stimularea metabolismului:

Lumina laser crește semnificativ capacitatea de furnizare a oxigenului și a nutrienților globulelor roșii. Acest lucru permite să crească producția de energie a celulelor, metabolismul, regenerarea și producerea unor enzime în mod mai eficient. Efectul luminii laser se resimte în tot organismul, nu doar în zonele tratate.

7. Stimularea activității neuronale:

După rănire, terapia cu laser accelerează regenerarea conexiunilor neuronale, reducând astfel timpul necesar vindecării nervilor. În plus, sporește forța semnalelor transmise de fibrele nervoase, care, în general, îmbunătățește funcționarea nervilor și a mușchilor. Aceste două procese explică de ce terapia cu laser este atât de eficientă pentru atenuarea simptomelor leziunilor nervoase, precum: durere ascuțită, amorțeală, furnicături, senzație de arsură.

8. Micșorarea țesutului cicatricial:

Terapia cu soft-laser reduce formarea țesutului cicatricial în urma plăgilor tăiate, arsuri, intervenții chirurgicale, deoarece imbunătățește circulația sanguină din zonele afectate, ajută la eliminarea reziduurilor, astfel accelerează procesul de vindecare. Din procesele rapide de vindecare rezultă țesut cicatricial redus.

9. Îmbunătățirea proceselor imunitare:

Fotonii laserului sunt absorbiți direct de cromofori (enzimele moleculare colorate în celule) aflați în cele mai multe celule din organismul nostru. Absorbția luminii laser activează anumite procese enzimatice care declanșează producerea de ATP. ATP (adenozin trifosfat) este singura și cea mai importantă formă de energie care operează toate reacțiile chimice din celulele organismului. Rezultatul creșterii producției de energie este o funcționare mai
rapidă și mai eficientă mai ales în celulele specific sistemului imunitar. Acestă eficientizare ajută sistemul imunitar să înfrângă microbii și agenții patogeni nedoriți.

US National Library of Medicine National Institute of Health: Biological Effects of Low Level Laser Therapy – Farivar S, Malekshahabi T, Shiari R. Biological Effects of Low Level Laser Therapy. J Lasers Med Sci
2014;5(2):58-62