În detaliu despre laserele medicale

În funcție de efectul lor biologic, laserele pot fi împărțite în două grupe majore:

• Performanțe ridicate = „lasere puternice” – lasere chirurgicale

• Performanță redusă = „lasere soft” – lasere terapeutice

Laserele chirurgicale de înaltă performanță, din cauza efectului termic foarte ridicat, sunt potrivite pentru a efectua diverse intervenții chirurgicale, pentru efectuarea operațiilor (efecte termice: tăiere, vaporizare, coagulare)

În cazul laserelor soft, efectul fotochimic al luminii laser este folosit pentru a iniția procese biologice benefice.

Cum funcționează terapia soft-laser?

În 1947, cercetările au arătat deja că, celulele mitocondriale din corpul nostru sunt fotosensibile. La diferite lungimi de undă (culoare), mitocondriile celulelor reacționează în diferită măsură. Din totalul spectrului luminos, cel mai puternic efect de vindecare îl are luminina roșie (de ex. 660nm) și cea infraroșie (de ex. 808nm).

Laserul soft are asupra organismului viu un efect „Biostimulativ”. Acesta înseamnă că, celulele și țesuturile luminate cu „lumina laser soft” sunt capabile să se regenereze ( De ex. vindecarea unei răni se accelerează).
Ca rezultat al luminii laser, metabolismul celulelor crește și se formează noi celule, țesuturi și capilare noi. Lumina laseruliu soft stimulează, de asemenea, sistemul imunitar.
Pentru a rezuma: Lumina laser stimulează capacitatea de auto-vindecare a organismului!
În plus, are multe efecte benefice asupra organismului: reduce inflamația și edemele, ameliorează durerea, reduce tensiunea musculară.

Ce efect fiziologic are lumina laser soft?

Tratamentul soft-laser are trei efecte esențiale de vindecare asupra corpului uman:

  1. Analgezic
  2. Anti-inflamator
  3. Efect de biostimulare – Stimulează capacitatea de auto-vindecare a organismului!

În organismul uman, lumina laser activează anumite procese enzimatice care declanșează producția de ATP. ATP- ul (adenozin trifosfat) este singura și cea mai importantă formă a energiei care operează toate procesele chimice în fiecare celulă a corpului. Consecința creșterii producției de energie este funcționarea mai eficientă a celulelor (metabolismul) și regenerarea mai rapidă, astfel timpul de vindecare al bolilor este scurtat.

Tratamentul cu laserul soft nu numai că ameliorează simptomele bolii, ci ca rezultat al proceselor bio- chimice complexe, în multe cazuri stopează cauzele bolilor.

Care tip de laser este mai eficient?

Aceasta depinde de tipul de afecțiune pentru care doriți să îl utilizați.
Laserele soft mai simple pot fi achiziționate într-un interval de 1-10 mW, al căror timp de tratament este foarte îndelungat și sunt eficiente numai pentru stimularea pielii. Pe plan medical eficacitatea acestora este scăzută.
30-250mW este următorul interval. Acesta este adecvat pentru tratarea țesuturilor, mușchilor, ligamentelor și a articulațiilor mici. Această gamă, la rândul ei, nu este suficient de eficace pentru ameliorarea durerii sau regenerarea mușchilor, cartilajelor în profunzime.

400-500mW este categoria de top a laserelor soft. Numeroase studii clinice și experiențe practice arată, de asemenea, că această performanță poate atinge deja rezultate excelente în ameliorarea durerii chiar și atunci când laserele mai puțin eficiente nu au avut efect. Castano [65] a demonstrat experimental că, în cazul durerii genunchiului, cu laserul infraroșu de înaltă performanță se poate obține același rezultat similar de eficace precum cu administrarea de injecții cu steroizi (dexametazonă).
Echipa medicală maghiară, condusă de dr. Klára Barabás, a demonstrat experimental că, folosind un laser cu infraroșu de înaltă performanță (25J / cm2), pot fi inițiate procese biochimice care sunt necesare pentru regenerarea cartilajului. [66]